12 Ağustos 2009 Çarşamba

Mohamad Reza Lotfi - Geryeh Bid




Fars müziğinde önemli bir yere ve saygınlığa sahip olan Mohammad Reza Lotfi 1947 yılında Gorgan’da (kuzey İran) doğdu. Ağabeyi Ohammad Reza'nın etkisi ile müziğe ilgi duydu. Bir çok ustadan ders aldı. 1964′te İran’ın genç müzisyenler festivalinde ilk ödülünü kazandı.

Çeşitli orkestralarla batı klasik müzik ve keman çalıştı.
Abdollah Davamiydi’den Hormozi ve Radif öğrendi.

Daha sonra Tahran üniversitesi güzel sanatların fakültesini kazanan, Lotfi, Nour Ali Boroumand’ın öğrencisi oldu. Bir solist ve bir şef olarak geleneksel İran müziğini icra etti.

Ulusal radyo ve televizyon için halk müziğini araştırmaları yaptı.
Bu yıllarda zihinsel engelli çocuklar için eğitim verdi.

1973′te mezun olmaduktan sonra, radyo ve televizyon için çalışmalarını sürdürdü. Lotfi 1978 ve 1980 yılları arasında Tahran üniversitesi konservatuar bölüm başkanlığı yaptı. İki yıl boyunca yerleştiği İtalya’da çeşitli konserler verdi .

Mohammad Reza Shajarian, Shahram Nazeri, Hossein Alizadeh , Parviz Meshkatian gibi Lotfi'de İranın en büyük, çağdaş ustalarından biridir. Yirmi yılda İran geleneksel (klasik) müziğinde devrim yapan büyük figürlerin arasındadır. Halk öğeleriyle klasiği birleştirmekle getirdiği yenilikçi yaklaşım, müzikal ve teknik açıdan çok yaşlı bir geleneğe yeni bir canlılığı entegre etmiş, yaratıcılığı ve köklü kalitesiyle İran müziğine yeni bir bakış getirmiştir.

(üstadı tanımamı sağlayan sibernetik tanrı'ya sevgimle...)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder