15 Kasım 2008 Cumartesi

DULCE PONTES - O Primeiro Canto (1999)

portekiz' den dinlenmesi gereken bir fado ustası.

gençliğini amália rodrigues, zeca afonso, argentina santos, fernando maurício ve carlos do carmo gibi, fado ustalarının isimleri dinleyerek geçirdi. 7 yaşında lisbon devlet konservatuarı’nda müzik eğitiminde başlayan pontes 16 yaşındayken Os Percapita isimli rock grubumda kendi bestelerini de seslendirerek solistlik yaptı.. 88 yılında tv projelerinde yer alarak daha geniş izleyici tarafından tanındı.. mart 1991’de portekiz şarkı yarışmasında, “Lusitana Paixão” şarkısıyla buyarışmaya katılan "gelmiş geçmiş en iyi şarkıcı" seçildi ve birinci oldu. aynı şarkı ile
1991 yılında roma’da düzenlenen eurovision şarkı yarışması’nda portekiz’i temsil etti, 8. oldu..
ardından portekiz'e dönüp “Lusitana” isimli ilk albümünü çıkarttı. 1993'te çıkarttığı "lagrimas" ismli albümü ile fado yorumlamaya ve uluslar arası çevrelerde de sesi duyulmaya başlandı.

pontes amália rodrigues'den esinlenerek söylediği fado'yu kendi hamuruyla yoğurarak kendine öz yorumu ile tekrar porfekiz'e ve dünyaya geri veriyor.. (lagrimas, portekiz'de tüm zamanların en çok satan plağı oldu ve bir çok ülkede yayınlandı).

peşpeşe çıkarttığı albümleri ile tün dünyada dinleyici bulan pontes hollywood’daki yapımcılar ve müzisyenlerle'de çalıştı çeşitli filmlerin müziklerinde şarkıları yer aldı.
konserler için ülkeleri gezerken yanında portekiz'in şarkılarını götürüyor.

“O Primeiro Canto” 1999'da çıkarttığı son albümü ve bu albümde portekizin coğrafyasını bir uçtan bir uca bize kulaklarımızla duyumsatıyor..

-


01 - Alma Guerreira (Fogo)
02 - Fado Mãe
03 - Tirioni
04 - O Primeiro Canto
05 - O que for, há-de ser (Ar)
06 - Modinhas das Saias07 - Garça perdida
08 - Velha Chica
09 - Ai Solidom
10 - Suite da Terra
11 - É tão grande o Alentejo
12 - Pátio dos Amores
13 - Porto de Mágoas
14 - Ondeia (Água)

download:

alternatif:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder